{month}
{day}

ParaSportnap Tatán

A napot iskolagyűléssel kezdtük, ahol Szőke Éva Intézményvezető Asszony beszélt tanulóinkhoz a nap fontosságáról, a fogyatékkal élő embertársaink segítségéről, életéről, a befogadásról. Kiemelte a fogyatékkal élő sportolók magas szintű munkáját, a Magyar Parasport sportbéli eredményeit. Intézményvezető Asszony zárszóként köszöntötte iskolánk azon tanulóit, akik a 2018-as tanévben Országos Diákolimpia versenyeken 1-3. helyezést értek el.

Az iskolagyűlés a program megismertetésével folytatódott.

A szakiskolai tanulók közösen tekintették meg a „Csodafedezet„ című dokumentumfilmet.

Az általános iskolai tanulók az osztályokban, kiscsoportokban tették ugyan ezt.

Az iskola területén 5 helyszínt alakítottunk ki a parasportágak kipróbálása céljából:

  • csörgőlabda, floor ball
  • padlóhoki
  • boccia
  • vakfutás különböző nehézségű pályákon
  • kerekes székes ügyességi akadálypálya

Az osztályok időrend alapján látogatták meg a helyszíneket és töltöttek el egy kis időt.

Tanulóink nagy lelkesedéssel próbálták ki a parasport játékokat. Nagy kihívást jelentett mindenkinek a csörgőlabda és a vakfutás. Fiataljaink talán itt értették meg a legjobban mit jelent fogyatékossággal élni, a másságot elfogadni, érzékenynek lenni a vak emberek fogyatékossága iránt, mit jelent az, hogy más érzékszervre vagyunk hagyatkozni a feladat teljesítéséhez.

A kerekes székes akadálypálya láttán azt hitték ez egy egyszerű feladat lesz, de rövid idő alatt belátták, hogy a pálya leküzdése szokatlan, nehéz feladat.

Nagyon sikeres volt a padlóhoki játék. Tanulóinkat igazi öltözetbe (sisak, kesztyű, védőöltözet) öltöztettük fel és így játszották a mérkőzéseket.

A boccia játék nem volt ismeretlen számukra, hiszen testnevelés órákon előszeretettel  játszák tanulóink.

A nap végeztével csupa jó és kedves visszajelzéseket kaptunk tanulóinktól, kollégáktól, hogy több ilyen programra lenne szükség a szemléletformálás jegyében. Úgy gondoljuk, hogy ha már azt elértük, hogy a fogyatékkal élő embertársainkat megbecsüljük, segítségükre legyünk, a sportjukban segítőileg lépünk fel, már tettünk valamit.

Köszönjük a lehetőséget, segítséget a Lélekmozgató nap megvalósításához.

Galéria