{month}
{day}

Íme a 2023 évi MPN programbeszámoló pályázat eredményei

A 2023 évi Magyar Parasport Napján, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által koordinált Lélekmozgató program idén hatodik alkalommal indult. A program invitálta Magyarország összes közoktatási intézményét, szakképzési centrumát, önkormányzatát és civil szervezetét, az óvodástól az egyetemista korosztályig, hogy ünnepeljék együtt a magyar parasport elért sikereit és hazánk fogyatékossággal élő sportolóit.


Az idei évben összesen 550 közoktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez és szervezett érzékenyítő beszélgetést, szemléletformáló para-sportprogramot a fogyatékossággal élők témájában. Újdonság, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottsággal karöltve meghívót kaptak a külhoni (magyar ajkú) iskolák is, melyek közül 10-en jelentkeztek. A regisztrált 550 közoktatási intézményekből 160 óvoda, 221 általános iskola, 75 EGYMI, 89 középiskola és 5 felsőoktatási intézmény. Továbbá 20 önkormányzat és 2 civil szervezet is jelentkezett.


A 2023 évi Magyar Parasport Napjának Lélekmozgató pályázatára számos kiváló, értékes pályamű érkezett, amelyet a FODISZ és a MPB által felkért zsűri bizottság értékelt. A meghirdetett programbeszámoló pályázat 2023 évi győztesei:


Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde - A fogyatékossággal élők mindennapjainak bemutatása
Az intézményéből az idén már 5 óvodai csoport vett részt az MPN2023 Lélekmozgató programsorozaton.
A gyerekek kreatív ügyességi feladatokon keresztül megismerték a hallássérültek, mozgássérültek (kéz-, és láb segítsége nélkül elvégzett feladatok), látássérültek mindennapjait. Kiváló szakmai összefoglaló anyag készült az óvodapedagógusok és a szülői közösség összefogásával.



Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája - Komplett sportnap szervezése

A játékos bemelegítés követően, a feladatok összeállításánál kiemelten kezelték az egymás megsegítését, ami egy-egy mozgásos feladatnál párosan végzett gyakorlatokat jelentettek, az egyik gyermek dominanciájával. Továbbá a gyerekek kipróbálhatták magukat az érzékszervek vagy testrészek mellőzésével végrehajtandó feladatokon is.



Bodajki Zengő Óvoda-Mini Bölcsőde - Izgalmas beszélgetések, terápiás állatok megismerése

A pályázatot benyújtó óvodapedagógus mesés jelleggel írta meg számunkra a Parasportnap megvalósított programját.
A gyerekekkel tartalmas beszélgetéseket folytattak, bemutatva a fogyatékossággal élők életét, kihívásait.

"Három kutyust és a gazdáikat várták a gyerekek. Nem hiába várták, mert reggeli után meg is érkezett Loncsi a terápiás kutya, valamint Mac és Mara a közeli kisváros állatorvosának segítő kutyái. Találkoztatok Ti már valaha is ilyen csoda kutyusokkal?"



Bánfalvi Óvoda Brennbergbányai Tagóvoda

Az óvodapedagógusok felvették a kapcsolatot a Soproni Sólymok Sportegyesület parasportolóival, akik nagy örömmel tettek eleget a felkérésnek, és megtartották játékos informatív előadásukat. A gyerekek felkészülten várták a vendégeket, hiszen azt megelőzően beszélgetések, mesék, és kreatív feladatok során megismerték a parasport létét és belátást nyertek annak rejtelmeibe.



Észak - Kelenföldi Óvoda, Újbudai Napraforgó Óvoda Telephely

Családi Parasportnapot rendeztek, ahol a gyerekek a szüleikkel együtt haladtak végig a 4 állomásos akadálypályán:

- Mozgáskorlátozottak állomása
- Hallássérültek állomása
- Látássérültek állomása
- Kerekesszékes akadálypálya
Az óvodai érzékenyítő programot követően a családok otthonaikban is átbeszélhették a téma fontosságát.



Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI és Kollégium
Az EGYMI 
tanulásban és értelmileg akadályozott diákjai bevonásával szervezték meg, majd bonyolították le a Parasportnapot. "Plakátot készítettünk közösen, amelyen amelyen szerepelt a boccia, az ülőzsinórlabda, a gurulózsámoly, a csörgőlabda, az érzékek birodalma és labdakereső."
Továbbá vendégük volt Osváth Richárd kerekesszékes vívó, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, a DEAC versenyzője.



Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Mese Tagóvoda

Ötletes, szakmailag felkészült feladatokkal érzékenyítették a gyerekeket az óvodapedagógusok a Parasportnap alkalmából.

"Jel-beszéd:Az egyik pedagógiai asszisztens tanulmányai során elsajátította jelbeszédet. Ez nagy segítség olyan helyzetben, amikor siket gyermek érkezik az óvodába. A pedagógiai asszisztens munkáját itt a kertész egészítette ki, aki hallássérült. Hallókészülék segítségével képes a kommunikációra, valamint a szájról olvasás és a jelnyelvet is ismeri. Ezen az állomáson a gyermekek kezdetleges, egyszerű szavakat tanulhattak meg a jelbeszéd által. Továbbá kipróbálhatták egy zajszűrő fülhallgató segítségével, hogy milyen érzés, amikor elveszíti valaki a hallását.
Csörgőfoci: A látásukat elvesztő focisták inspirációjaként született meg az ötlet, hogy a gyermekek is kipróbálhatnának valami hasonló megjelenést. Egy szivacslabdába csörgőhangszert varrtunk. Ezt a labdát használtuk a „focihoz”. A gyermekeknek a lábuk nélkül kellett terelni a labdát a tornateremben. Ezt végezhették ülve vagy térdelve.
Vaksötét: az egyik helységben, amely alkalmas volt a teljes sötétség elérésében, berendeztük úgy, hogy szétgurult kislabdákat kelljen összegyűjteni egy ládába. Mindezt persze a sötétben. Amennyiben valamelyik gyermekben félelmet keltett a sötétség látványa, úgy elhelyeztünk egy letakart lámpát a szobában, így egy minimális fényviszonyt tudtunk megteremteni a játékhoz."




Mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, EGYMI

Az EGYMI az értelmükben és tanulásban akadályozott diákok számára szervezett élményben gazdag sportnapot, több mint 10 sportág ismertesésével.

"A program célja, hogy tanítványaink megismerjék, megtapasztalják, megértsék a fogyatékkal élők világát és a sport, illetve a szemléletformálás segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz.